Autokozmetika – 8 krokov pre údržbu vozidla po zime

Hoci to tak pri pohľade z okna na niektorých častiach Slovenska nevyzerá, zima sa pomaly, ale isto blíži ku koncu a nasleduje jar. S ňou je spojená aj starostlivosť o vášho plechového miláčika po najťažšom motoristickom období roka.

Karoséria a podvozok sú plné rôznych agresívnych chemikálií a mechanických nečistôt, a preto je, ak máte svoje auto skutočne radi, najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, ako svojmu miláčikovi dopriať čo najlepšiu kozmetickú prípravu na nasledujúcu sezónu. Práve preto sme sa rozhodli spracovať pre Vás tento poučný článok, v ktorom uvedieme jednotlivé kroky a naše odporúčania na overenú značkovú autokozmetiku, ktorá na rozdiel od iných skutočne funguje.

Je všeobecne známe, že soľ je potrebné z karosérie a podvozku odstrániť čo najskôr. Soľ totiž rozožiera všetko, čo jej stojí v ceste, vrátane voskov. Poďme sa teda pozrieť na postup umývania auta po zime:

  • 1 Aktívna pena. Aktívnu alkalickú penu nanášajte na suché vozidlo. Jej účelom je odstrániť spomínanú agresívnu soľ, ale aj rôzne škvrny (benzínové, naftové, olejové,…) či vrstvu starého vosku. Môžete použiť aj univerzálne čističe, ktoré slúžia na odstránenie hrubej špiny a jej lepšie opláchnutie.
  • 2.Umývanie. Na umývanie použite autošampón, ktorý stanovenom pomere zmiešate s teplou vodou. Umyte takto celé vozidlo.
  • 3. Chemická dekontaminácia. Hoci tento krok nie je nutný, zjednoduší prácu mechanickej dekontaminácii a tým aj znižuje riziko poškodenia laku vozidla. Na tento účel dobre poslúžia aj prípravky na odstraňovanie brzdného prachu z kolies. Tieto prípravky sú dostatočne silné na to, aby dokázali odstrániť všetky kovové nečistoty z karosérie.
  • 4. Mechanická dekontaminácia. Tento bod je dôležitý a netreba ho podceniť. Dôležitá je najmä príprava pred nanesením clay bar – ten musí ísť po karosérii ľahko a jednoducho a nesmie sa naňho tlačiť. Riskujete poškodenie laku! Malá rada: ak si nie ste istí, či je oblasť po clayovaní čistá, skúste po nej prejsť igelitovým vreckom. Ak šuští, ešte máte čo robiť.

Kvalitný Clay od nadšencov detailingu TuningKingz si hravo poradí s asfaltovými škvrnami, či miazgou zo stromov

  • 5. Znova umyť – bod 3).
  • 6. Sušenie. Pamätajte, že nie je pre vaše vozidlo dobré, ak ho po umývaní nechávate vysušiť prirodzene na slnku. Preto je potrebné karosériu dôkladne vysušiť pomocou soft touch uteráku, ktorý je schopný pohltiť väčšie množstvo vody ako obyčajné uteráky.

Kvalita uteráku je dôležitá. Tento sušiaci uterkák vám vďaka extrémne mäkkej a jemnej štruktúre mikrovlákna, nepoškriabe lak.

  • 7. Príprava na voskovanie. Pomaly, ale isto sa blížime do finále celého procesu. Krásny lesk karosérie vášho automobilu je spôsobený kvalitným navoskovaním. A aby bolo voskovanie kvalitné, je potrebné venovať dostatočnú pozornosť príprave. Na tento účel je vhodná abrazívna leštenka.
  • 8. Posledný krok. Základom je správny výber vosku, prípadne polymerovej ochrany – niektoré sú zamerané na výdrž, iné na vzhľad. Vosk je potrebné na karosériu naniesť aplikátorom z mikrovlákien. Následne je potrebné nechať vosk stvrdnúť na približne 20 – 30 minút. Nasleduje leštenie. Druhá vrstva sa aplikuje neskôr, približne s 3 – 4 hodinovým oneskorením.

 

Ideálny univerzálny aplikátor pre použitie na mnohých povrchoch, ako je lak, gumy, plasty, či dokonca kožu, je napríklad TuningKingz Wax aplikátor alebo TuningKingz Tire aplikátor 

 

Samozrejme, nezabúdajte ani na oplachovanie auta – to je potrebné spraviť po každom kroku 1) – 4).

 

Na záver tu máme pre vás pár všeobecných tipov pre umývanie auta:

  • Nepoužívajte na umývanie auta hubku – tie majú rovných povrch, na ktorý sa zachytávajú mikročastice, ktoré môžu poškrabať lak. Namiesto nej siahnite po umývacej rukavici TuningKingz zo 100% ovčej vlny, alebo po utierkach z mikrovlákna.

Je preto potrebné dbať dostatočnú pozornosť výberu kvalitnej utierky z mikrovlákna. Najpouživanejšie modely nájdete v sekcii príslušenstvo.

  • Používajte dve vedrá s vodou – jedno s čistou a druhé so špinavou.

Napríklad toto štýlové vedro s logom TuningKingz s objemom 15 litrov.

Poprípade toto v zlacnenom sete so separátorom nečistôt ScratchShield Black.

  • Nepoužívajte iné prostriedky, ako je autošampón.
  • Nadovšetko dôležitý je výhľad z čelného skla. Preto mu doprajte riadnu očistu.

Čistič skiel s vôňou čerešne od značky TuningKingz je jednoduchý na použitie a navyše nezanecháva šmuhy. Dobrým riešením je aj hydrofóbny povlak na báze polymérov, ktorý odpudzuje vodu – celoročná ochrana laku.

  • Umývajte auto dôkladne a nezanedbávajte miesta, ktoré nie sú vidieť.
  • Používajte kvalitný autovosk.
  • Pri umývaní auta si dajte dole hodinky a prstene.
  • Disky si taktiež zaslúžia špeciálnu pozornosť.

Blood Wheel Cleaner neostal nič dlžný svojmu názvu. Vaše disky skutočné celé zakrvaví, ale nemusíte sa báť, takto to má byť.

  • Nezabúdajte ani na exteriérové plasty a pneumatiky. Ich oživenie rozžiari celé Vaše auto.

Na regeneráciu pneumatík skvelo pôsobí prostriedok TuningKingz tire dressing, ktorý navyše vytvára saténový efekt.

Nezabúdajte ani na aplikátor na pneumatiky.

  • Interiér si zaslúži rovnakú dávku vašej pozornosti ako exteriér.

Na kožený interiér použite kvalitnú a jemnú kefu TuningKingz leather brush.

Plasty v interiéry sú taktiež dôležitou súčasťou vozidla. Tie je potrebné najprv dôkladne vyčistiť pomocou TuningKingz APC Cleanera a následne aplikovať  impregnáciu so štýlovou vôňou žuvačky  TuningKingz interior dressing. Kožené povrchy dokonale vyčistíte pomocou TuningKingz leather cleaneru a následne naimpregnujete špičkovou impregnáciou kože TuningKingz leather conditioner

Nezabúdajte ani na zaprášené výduchy klimatizácie, riešením je Detailingový štetec.

  • Auto umývajte priebežne.

Ak chcete, aby váš miláčik zažiaril na zrazoch, doprajte mu očisťovaciu kúru a to TuningKingz Detailer s voskom.

Ak máte vášho plechového miláčika skutočne radi, pripravili sme si pre vás zvýhodnený balíček produktov TuningKingz, ktorý obsahuje 500 ml Shampoo Car autošampón, 500 ml Pure Blood čistiť kolies, 400 ml Tire Dressing oživovač pneumatík, 500 ml Glass Gloss čistič skiel, 500 ml APC univerzálny čistič, 500 ml Detailer a 500 ml Interior Dressing oživovač a renovátor plastov.

Nezabúdajte, že dôležité je udržiavať si poriadok aj vo vašom detailingovom náradí.  Na tento účel ponúkame detailingový vak pre pravých fanúšikov kvalitnej kozmetiky.